Vergunningsvrije regels

Bij de verbouw van uw woning is het belangrijk om te weten wanneer de plannen vergunningsvrij zijn en wanneer vergunningsplichtig. De regelgeving is te vinden op de site van de rijksoverheid: link. De overheid biedt ook een online check aan. Met deze check kun je bepalen of de bouwplannen voldoen aan de regels van vergunningsvrij bouwen: link

Waar moet je eerst aan denken voordat u gaat bouwen/verbouwen?

De eerste stap is om te kijken of de gewenste aanbouw / verbouw binnen de regels van vergunningsvrij bouwen valt. Is dit het geval dan is de aanbouw niet vergunningsplichtig. Het prettige hieraan is dat dit zowel tijd als geld scheelt: geen doorlooptijd bij de gemeente en geen bouwleges. De vergunningsvrije regels zijn soms lastig te begrijpen. NINE Living Concepts kan u hiermee helpen en uitsluitsel geven of de bouwplannen vergunningsvrij of vergunningsplichtig. Voldoen de bouwplannen niet aan de regels van vergunningsvrij bouwen, dan zal er gekeken moeten worden of de bouwplannen wel passen binnen de regels van het bestemmingsplan. In een bestemmingsplan staat vastgelegd hoeveel, hoe hoog en op welke positie er gebouwd mag worden. Past het plan hierbinnen dan zal er een vergunning moeten worden aangevraagd. NINE Living Concepts kan voor u inzichtelijk maken wat de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan zijn en indien gewenst voor u de vergunningsaanvraag verzorgen.

Verbouw vergunning aanvragen

Wanneer is een bouwvergunning nodig? Het aanvragen van een bouwvergunning kan soms enige tijd in beslag nemen, daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden in de planning van het project. Het is overigens niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen voor een verbouwing. Er zijn bepaalde werkzaamheden die vergunningvrij zijn, zoals het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van de woning, of het plaatsen van een kleine overkapping in de tuin. Als u gaat verbouwen zonder vergunning is het echter wel belangrijk om vooraf te controleren of een vergunning nodig is, omdat illegaal bouwen kan leiden tot hoge boetes en onverwachte kosten. Wij adviseren daarom altijd om bij twijfel contact op te nemen met een deskundige, zoals een architect of de gemeente. Als u een vergunningvrij uitbouw gaat beginnen moet er wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.

Nieuwbouw: meer inhoud door vergunningsvrij

Ook bij een nieuwbouw woning kan het voor u interessant zijn om te kijken of er vergunningsvrij mogelijkheden zijn. Het kan soms voorkomen dat de woning volgens kavelpaspoort of bestemmingsplan een maximale inhoud heeft, maar dat middels een vergunningsvrij onderdeel de woning in werkelijkheid groter kan worden gebouwd.

Hulp nodig in deze beginfase van uw planvorming? Neem contact met ons op en wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Contact

Kennismaken? Neem contact met ons op:

Een eerste kennismakingsgesprek bieden we vrijblijvend aan. In dit gesprek bespreken we de woonwensen en eerste ideeën. We vertellen u over onze werkwijze en geven een inkijkje in het proces dat doorlopen gaat worden. Voelen we een klik: dan gaan van start.